Møte 1

Å være forelder i Norge – Foreldres rettigheter og plikter, og barns rettigheter

Sist oppdatert: 22. mai 2024

Informasjons- og nettverksmøte med rom for dialog. Maksimum 24 deltakere.

Tid:
minimum 1 time, anbefalt 2 timer eller mer.

Pedagogisk formidling: Dialogisk og kultursensitiv tilnærming der kurslederne samtaler med hverandre på slutten av hvert tema der de deler erfaringer og eksempler og åpner opp for innspill/spørsmål fra deltakerne. Stimulere til indre dialog og selvrefleksjon hos deltakerne.

Pedagogiske verktøy:
Bruk av visuelle virkemidler og tilpasset tekst til målgruppen. Informere om gratis oversettelsesverktøy/apper.

Presentasjoner/informasjon om rettigheter bør deles ut til deltakerne.

Å være forelder i Norge – Foreldres rettigheter og plikter, og barns rettigheter

Kurslederne presenterer seg og deltakere informeres kort om innholdet i de fire møtene. Møtene er dialogbasert, det vil si at det skal legges opp til spørsmål, svar og dialog som en del av presentasjonene. Innholdet i møtene presenteres på en tillitsbyggende måte, og har til hensikt å fremme trygghet i foreldrerollen i Norge.

En viktig verdi i det norske samfunnet er at alle mennesker har rett og frihet til å ta egne valg. Alle mennesker har rett til å leve et fritt og selvstendig liv med støtte og kjærlighet fra sine nærmeste, og et liv uten vold og trusler.

I dette møtet skal foreldrene informeres om deres rettigheter og plikter, barns rettigheter og lovverk som omfatter de som nye foreldre i et nytt land. Møtet skal ivareta barn og foreldres rettssikkerhet i Norge:

  1. Barn og unges rettigheter i Norge basert på Barnekonvensjonen og Grunnloven
  2. Menneskerettigheter i Norge, foreldrenes rett til familieliv og barns rett til privatliv
  3. Rett til et fritt og selvstendig liv med frihet fra vold og trusler (*se egen beskrivelse av komponent)
  4. Lov om barn og foreldre
  5. Hvorfor får nye foreldre i Norge tilbud om foreldrestøtte?
  6. Lov om fri rettshjelp

Foreldrene får informasjon om regelverket i integreringsforskriften, og vise til at det støttes opp til at foreldre og barns rettigheter i nytt samfunn og for å ivareta familiens og barnets helse og utvikling.

På dette møtet gis informasjon om foreldrestøttende nettressurser (se vedlagte lenker, bør deles ut i papirformat)

Møtet oppsummeres kort før tema for neste møte introduseres og hjemmeoppgave gis deltakerne. Husk å sette av litt tid til spørsmål og svar fra deltakerne.

Hjemmeoppgave(r): som fremmer refleksjon og mestring i foreldrerollen mellom møtene. Et eksempel på dette kan her være å ha oppgaver som skal fremme refleksjon rundt egen situasjon og rettighetene i Norge, hvordan det har vært i hjemlandet og hvilken betydning det har for deres familie.

 

Fant du det du lette etter?