Godkjenning av utenlandsk utdanning
Kompetansepakken er utformet med tanke på at din kommune kan jobbe med kompetanseheving i fellesskap og over tid. Bruk for eksempel et avdelingsmøte til å se filmene sammen, og jobb videre med refleksjonsspørsmål i fellesskap.
HKdir og IMDi
Sist oppdatert: 21. juni 2023
Nøkkelinformasjon
-
Målgruppe
Programrådgivere og andre som jobber med introduksjonsprogrammet
-
Innhold
Kompetansepakken består av fem moduler
-
Gjennomføring
Bør jobbes med i fellesskap og over tid – eksempelvis på avdelingsmøte
-
Omfang
Filmene varer fra 4 til 6 minutter
En godkjenning av utenlandsk utdanning kan være nyttig for å få lettere tilgang til det norske arbeidsmarkedet. I denne kompetansepakken får du som veileder deltakere i introduksjonsprogrammet eller andre hjelp til å forstå de ulike ordningene. Økt kunnskap kan gi et bedre utgangspunkt for veiledning, og for raskere overgang til utdanning eller arbeid for deltakerne.
Til modul 2-5 er det utviklet korte informasjonsskriv som du kan laste ned og benytte i veiledningen av deltakere. Noen av informasjonsskrivene er også oversatt til engelsk, russisk og ukrainsk.
Kompetansepakken er utviklet i et samarbeid mellom Integrerings- og mangfoldsdirektoratet og Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
I denne innledende modulen vil du lære mer om hvordan du kan veilede dine deltakere i introduksjonsprogrammet til å søke om godkjenning av utenlandsk utdanning.
I denne modulen vil du lære mer om hva fagutdanning er, og hvordan man kan søke godkjenning av en utenlandsk fagutdanning.
- Oleksiy har fullført en utdanning på 2,5 år i Ukraina. Han ønsker å jobbe som bilmekaniker.
- Hvilke vurderinger kan du gjøre for å finne ut om Oleksiy kan søke om godkjenning av høyere yrkesfaglig utdanning?
- Er det f.eks. noe du kan se etter i dokumentene?
- Hvem bør Oleksiy ta kontakt med om det viser seg at dette er fag - og yrkesopplæring på videregående nivå?
Her er det ulike informasjonsskriv som du kan laste ned:
I denne modulen er tema høyere utdanning og vi får her en gjennomgang av hvordan man søker godkjenning av både lov-regulerte og ikke-regulerte yrker. Vi får også nærmere kjennskap til automatisk godkjenning og turbovurdering.
- Idris har 5- årig høyere utdanning innen samfunnsfag fra Afghanistan og har ikke tilgang på utdanningsdokumentene sine. Hvordan kan du veilede ham om det å få godkjenning av denne utdanningen slik at han kan benytte denne kompetansen i arbeidslivet i Norge?
- Amina er utdannet sykepleier fra hjemlandet og ønsker å jobbe innen pleie og omsorg her i Norge. Hvordan kan du gi henne veiledning om godkjenning av hennes utdanning slik at hun kan få jobb i Norge der hun får benyttet seg av sin kompetanse?
- For et par uker siden søkte Olga om godkjenning av sin høyere utdanning hos Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK -dir). Hun skal om få dager på et jobbintervju og er nå redd for at hun ikke rekker å få et svar i tide og at dette skal påvirke hennes sjanser. Kjenner du til et eller flere alternativer som kan bidra til å gi arbeidsgiver bedre forståelse for hva Olga sin utdannelse tilsvarer i norsk sammenheng - frem til hun mottar et svar på sin søknad?
Her er det ulike informasjonsskriv som du kan laste ned:
I denne modulen får vi informasjon om hvordan vi kan hjelpe deltakere og andre med å søke om godkjenning av sin utdanning. Vi får også se konkrete eksempler på søknader og hvordan man kan få mer veiledning dersom man trenger det.
- Ali har utdannelse som lærer fra hjemlandet og ønsker å jobbe som lærer i Norge. Hvordan kan du veilede han om godkjenning av utdanningen slik at han kan få jobb som lærer? Hvordan vil du gi ham råd om søknadsprosessen knyttet til godkjenning av utdanning?
- Adam er rørlegger fra hjemlandet og vil vite om han kan jobbe som rørlegger i Norge uten å måtte ta utdanningen på nytt. Hvordan kan du hjelpe ham med å få informasjon om dette yrket er lovregulert eller ikke i Norge?
Her er det ulike informasjonsskriv som du kan laste ned:
- Sjekkliste før du søker
- Sjekkliste før du søker - oversatt til engelsk
- Sjekkliste før du søker - oversatt til ukrainsk
- Sjekkliste før du søker - oversatt til russisk
-
Yrkesgodkjenning
-
Yrkesgodkjenning - oversatt til engelsk
-
Yrkesgodkjenning - oversatt til Ukrainsk
-
Yrkesgodkjenning - oversatt til russisk
I denne modulen blir vi nærmere kjent med de ulike ordningene rettet spesielt mot deltakere og andre fra Ukraina.
- Ivan har fullført en yrkesfaglig utdanning på 2,5 år i Ukraina i 2010. Basert på det du kan lese i Informasjonsskrivet om Utdanning fra Ukraina og filmen i denne modulen; hvilke dokumenter kan bekrefte at dette er høyere yrkesfaglig utdanning?
- Irena har høyere utdanning fra Ukraina innen språk og litteratur. Må hun søke om godkjenning av denne utdanningen for å kunne jobbe i Norge?
Her er det ulike informasjonsskriv som du kan laste ned: