Veileder til migrasjon, helse og mangfold
Her kan du lese om veiledningsressursens formål og finne forslag til kursopplegg til temaområdet migrasjon, helse og mangfold.
Her finner du forslag til forberedelse og gjennomføring av temaområdet migrasjon, helse og mangfold
Om veiledningsressursen
Veiledningsressursens målgruppe
Målgruppen for denne veilederen er i første rekke deg som er gruppeveileder for temaområdet "Migrasjon, helse og mangfold" som en del av kurs i Livsmestring. Gruppeveilederen er den som er ansvarlig for å holde kurset. Betegnelsen «gruppeveileder» blir også brukt i veiledningsressursen som HK-dir har utviklet på temaområdet «Karrierekompetanse». Les mer om deres beskrivelse av å være gruppeveileder her.
I mange kommuner vil det kunne være ulike personer som veileder de to temaområdene. I så fall anbefaler vi at gruppeveilederne kommuniserer seg imellom, og at de setter seg inn i hverandres veiledningsressurser. Emnet "Meg i kontekst" under temaområdet «Karrierekompetanse» er spesielt relevant for temaområdet "Migrasjon, helse og mangfold".
Veilederen kan også være nyttig for andre bidragsytere til temaområdet. Lederforankring og tverrsektorielt samarbeid i kommunen er viktig for å sikre kvalitet. Veilederen retter seg også mot ledere i introduksjonsprogrammet.
Veiledningsressursens innhold og oppbygning
Veiledningsressursen er praktisk rettet. Den inneholder faglige anbefalinger og eksempler fra praksisfeltet. Den bygger på de faglige anbefalingene og inneholder forslag til konkrete kursopplegg.
Ressursen beskriver planleggingen og gjennomføring av temaområdet. Den beskriver hva som inngår i disse fasene og gir faglige anbefalinger og eksempler på god praksis, eksempler på konkrete kursopplegg og henvisninger til aktuelle ressurser. Den har også forslag til fagstoff som kan være nyttig for deg som er gruppeveileder.
Veiledningsressursen er utviklet i samarbeid med Helsedirektoratet, praksisfeltet og kompetansemiljøet innen migrasjonshelse.
Regelverk og kommunens tilbud utover minstekravet
Etter integreringsforskriften skal kurs i livsmestring bestå av temaområdene migrasjon, helse og mangfold og karrierekompetanse. Denne veilederen handler om temaområdet migrasjon, helse og mangfold og vi har organisert temaområdet under følgende overskrifter: "Migrasjonsprosessen", "Helse og livsstil", "Ny hverdag i Norge" og "Retten til å leve et fritt og selvstendig liv". Enkelte av disse temaene er mer omfattende enn andre, og inneholder også flere anbefalte mål for gruppeveiledningen. Blant annet vil utdanningsbakgrunn, botid i Norge, gjennomført opplæring i samfunnskunnskap og/eller foreldreveiledning kunne innebære ulikt kunnskaps- og informasjonsbehov blant deltakere innenfor de ulike temaene. Fordelingen av timer bør derfor være basert på behovet til deltakerne som inngår i en gruppe.
Ny juridisk veileder til integreringsloven
IMDi har laget ny juridisk veileder til integreringsloven. Denne oppdaterte veilederen ble publisert i april 2025. IMDi vil oppdatere veilederen løpende ved endringer i integreringsregelverket. Veilederen erstatter de gamle veiledere til integreringsloven.
Lederforankring og tverrsektorielt samarbeid
For å sikre en god planlegging, organisering og gjennomføring av kurset, er det avgjørende med tverrsektoriell lederforankring. Kommunen bør også koordinere kursinnhold og nødvendige ressurser med aktuelle samarbeidspartnere. Det kan være hensiktsmessig å trekke inn aktuelle fagpersoner og ressurspersoner i ulike deler av kurset. Det kan være fagpersoner fra det kommunale tjenesteapparatet eller andre kompetansemiljøer, eller ressurspersoner fra sivilsamfunnet. Riktig bruk av tolk, flerspråklige lærere eller flerspråklige assistenter krever også planlegging.
Viktige sammenhenger mellom "Livsmestring i et nytt land" og samfunnskunnskap for voksne innvandrere
Deltakere med rett og plikt til introduksjonsprogrammet, har også rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Både norsk og samfunnskunnskap inneholder det tverrfaglige elementet "Folkehelse og livsmestring". Læreplanen i samfunnskunnskap for voksne innvandrere inneholder flere kompetansemål som har likhetstrekk med de anbefalte målene i Livsmestring i et nytt land. Dette gjelder spesielt kompetansemålene innenfor modulen "Familie, helse og hverdagsliv" i læreplanen. Kjerneelementene "Demokratiforståelse og deltakelse" og "Perspektivmangfold og kritisk tenkning" er også relevante for veiledningen i "Livsmestring i et nytt land".
Det betyr at deltakerne får opplæring i en del av tematikken også i samfunnskunnskapsopplæringen. Gjennom å se formidlingen på disse opplærings- og veiledningsarenaene i sammenheng og være bevisst på hvordan felles tematikk kan utfylle og forsterke hverandre, vil det kunne legges til rette for gode lærings- og refleksjonsprosesser for den enkelte deltaker.
Se læreplanen i samfunnskunnskap for voksne innvandrere for å få en oversikt over kompetansemålene som er aktuelle å se i sammenheng med tematikken i livsmestringselementet.
Viktige sammenhenger mellom Livsmestring i et nytt land og Foreldreveiledning
Tematikken i foreldreveiledning har flere fellestrekk med temaområdet. Det kan derfor være hensiktsmessig å se veiledningen i sammenheng, både når det gjelder planlegging, gjennomføring og etterarbeid. Foreldreveiledning er obligatorisk for deltakere i introduksjonsprogrammet som har barn under 18 år, eller som får barn i løpet av introduksjonsprogrammet. Veiledningen skal blant annet ha som mål å forebygge psykososiale vansker blant barn og unge gjennom å støtte og styrke foreldre og andre omsorgsgivere i rollen deres som omsorgsperson.
Negativ sosial kontroll er et av temaene som skal tas opp i foreldreveiledningen, jf. integreringsforskriften § 3. Perspektiver knyttet til likestilling, mangfold, LHBTIQ+ og brukermedvirkning bør være gjennomgående i foreldreveiledningen, noe som også er tematisert i kurs i livsmestring. Å legge til rette for at gruppeveilederne kan samarbeide på tvers, kan gi gode synergieffekter og økt læring og forståelse hos deltakerne.
Gode erfaringer med livsmestring i et nytt land
Livsmestring i et nytt land skal styrke deltakernes motivasjon og mestringsfølelse. I denne videoen fra 2021 deler Larvik sine erfaringer fra arbeid med temaområdet migrasjon, helse og mangfold.