Ny hverdag i Norge
Her finner du forslag til kursopplegg og case-oppgaver til temaet ny hverdag i Norge. Det er opp til kommunene å velge ut hva som passer til den aktuelle gruppen innenfor gitt timeramme.
Hva er et godt liv og hva gir trivsel?
Etter at formålet og målene er presentert, kan du innlede til samtale om hva som er et godt liv, og hva som gir trivsel. Det kan være aktuelt å vise til eller bygge videre på temaer fra forrige kursøkt.
Ta for eksempel utgangspunkt i deltakernes hjemland. Hva ga dem trivsel? Kan noe av det samme skape trivsel i deres nye hjemland, eller vil det være andre ting som vil kunne skape trivsel? For eksempel trygghet, familie, venner, god helse, interesser/hobbyer, sosiale sammenhenger, jobb, studier, at barna har det bra, at familien i hjemlandet har det bra med mer.
Flere case kan gå som en rød tråd gjennom timene. Gjennom historiene til fiktive personer som deltakerne trolig kan identifisere seg med, blir de anbefalte målene mer konkrete og enklere å drøfte.
Med utgangspunkt i casene som beskriver konkrete situasjoner, kan deltakerne dele tanker om hvordan de kan skape seg et godt liv i Norge, og reflektere rundt identitet og opplevde likheter og forskjeller i normer, verdier og praksiser.
Refleksjonsoppgave:
Det å oppleve trygghet, aksept, respekt og tilhørighet vil være viktig for å leve gode liv, uansett bakgrunn:
- Hva skal til for å skape dette i deltakernes hjemland og i Norge?
Psykologspesialist Zemir Popovac uttaler at det er viktig å reflektere over vansker som flyktninger opplever i landet de kommer til (se Favnebloggen: Postmigrasjonsvansker: Når livet er i ferd med å rakne). Disse vanskene kan knytte seg til å stå utenfor arbeidslivet, miste de sosiale rollene de tidligere hadde, eller en opplevelse av at egne ferdigheter, kunnskaper og kompetanse – egne identiteter – ikke blir bekreftet og anerkjent.
Forslag til utvidet kursopplegg
Hvis kommunen gir et utvidet tilbud, er det anbefalt at deltakerne:
- får mulighet til å gå mer i dybden på allerede gjennomgåtte temaer ved behov
og/eller
- kan dra nytte av sine styrker og utvikle strategier for å forholde seg til status og roller i et nytt samfunn
Vi anbefaler å repetere/oppsummere det dere gikk gjennom i forrige veiledningsøkt, og at det videre tilbudet bygger på tilbakemeldinger fra deltakerne om hva de selv opplever at de trenger.
Segregering, integrering eller assimilering
Familien har vært en stund i Norge. Det finnes ulike tilnærminger og strategier i møte med et nytt samfunn.
Her kan du vise eksempler på ulike strategier før gruppen reflekterer rundt de ulike tilnærmingene:
- Segregering: isolere seg av frykt for å bli for norsk.
- Integrering: ta vare på det man har med seg, og samtidig åpne seg for det norske.
- Assimilering: kaste vekk det meste av det man hadde med seg for å bli mest mulig norsk.
Se Riyadh Al-Baldawi i Migration och anpassning: den okända resan (2013).
Refleksjonsspørsmål:
- Hva kan konsekvensen av de ulike strategiene bli?
Hva skal familiemedlemmene fylle fritiden sin med? Hvilke interesser har de?
Du kan informere om ulike tilbud og hvilke forventninger som er knyttet til deltakelse. Deltakerne får kjennskap til tilbud og instanser i lokalsamfunnet, ulike fritidsmuligheter og organisasjoner og hvordan de kan danne nettverk gjennom for eksempel frivillig arbeid, dugnad, foreldredeltakelse og samfunnsdeltakelse.
Målet er at deltakerne får informasjon om relevante tilbud for seg selv og sin familie og kjennskap til hva det eventuelt innebærer av forpliktelser.
Deltakelse i bursdager
Snakk gjerne om bursdager og gaver i bursdager. Hvordan man skal forholde seg til gaver i barnebursdager, er også noe norske foreldre lurer på, og dette er ofte et tema på foreldremøter på skolen. Det er for eksempel mulig å avtale et omtrentlig beløp på gavene. På foreldremøtene er det også mulig å bli enige om hvem som skal bli invitert: alle i klassen, alle guttene eller alle jentene.
Slik informasjon og mye annen informasjon kommer ofte på foreldremøter. Foreldremøtene er en viktig arena å delta på for å få nødvendig informasjon. Disse møtene er dessuten en viktig del av hjem–skole-samarbeidet, som er en grunnpilar i norsk skole.
Refleksjonsspørsmål
- Hvordan feirer man bursdag i deltakernes hjemland?
- Er det noen praksiser som kan overføres til norsk virkelighet?
Deltakelse på dugnad
Snakk gjerne om deltakelse på dugnad i nabolaget og i idrettslaget. Deltakelse på ulike sosiale arenaer kan være en viktig døråpner til lokalsamfunnet. Man blir kjent med andre gjennom samarbeid mot et felles mål og får på den måten også kunnskap om eventuelle forventninger til deltakelse på de aktuelle arenaene.
Refleksjonsspørsmål:
- Hvordan tenker deltakerne at de kan bidra på en dugnad?
Case-oppgaver
Du kan tilpasse casene til deltakergruppen din, både når det gjelder landbakgrunn, alder på barna, de konkrete utfordringene med mer.
Case 1:
Hassan har kommet til Norge med familien sin. Nå er det forventet at han og ektefellen Safia henter og leverer i barnehagen/skolen/SFO/AKS, og at begge lærer seg norsk. Det viser seg at kona har en raskere progresjon enn mannen og blir plassert i en gruppe på høyere nivå på norskkurset.
Refleksjonsspørsmål:
- Hvordan kan dette påvirke Hassans selvbilde og andres opplevelse av ham?
- Hvordan kan dette påvirke Safias selvbilde og andres oppfatning av henne?
- Hvordan kan dette påvirke forholdet mellom ektefellene? Diskuter dette.
Case 2:
Ali har høyere utdanning fra hjemlandet. Han har en mye langsommere progresjon i norskopplæringen enn han selv forventet.
Refleksjonsspørsmål:
- Hva kan dette gjøre med selvbildet hans og andres oppfatning av ham? Diskuter dette.
Case 3:
Safia blir akutt syk, og Hassan ringer legevakten. På legevakten skal Safia undersøkes av en mannlig lege, og Hassan nekter.
Refleksjonsspørsmål:
- Hvordan kan dette løses?
- Hva er deltakernes erfaringer og råd til personene i situasjonen?
- Hva med når far blir syk og det er en kvinnelig lege som er behandler?
Diskuter dette.
Faglitteratur for gruppeveileder
- Al-Baldawi, R. (2017). Familjen i exil: flyktingfamiljer i en interkulturell och psykosocial kontext.
- Al-Baldawi, R. (2013). Migration och anpassning: den okända resan.
- Postmigrasjonsvansker: Når livet er i ferd med å rakne