Samarbeid med frivilligheten
Frivillige lag og foreninger bidrar til kommunenes arbeid med integrering og kvalifisering. Å delta på aktiviteter i regi av frivilligheten gir muligheter for å bygge nettverk og skape tillit og tilhørighet til lokalsamfunnet.
Hvorfor samarbeide med frivillig sektor?
Frivillige organisasjoner er viktige arenaer for samfunnsdeltakelse. De skaper møteplasser for mennesker med ulik bakgrunn og bidrar til tillit og tilhørighet i samfunnet.
Gjennom å delta i frivillige aktiviteter kan nyankomne flyktninger og innvandrere og barna deres bygge relasjoner, nettverk og ta i bruk egne ressurser.
Mange frivillige organisasjoner, inkludert idretts- og friluftsforeninger, jobber aktivt for å inkludere nyankomne innvandrere i sine aktiviteter. Frivilligheten er derfor en viktig ressurs på integreringsfeltet.
Hvordan kan frivillig sektor supplere innholdet i introduksjonsprogrammet?
Kommunen har ansvaret for introduksjonsprogrammet og kan gjerne samarbeide med frivillig sektor om tiltak og aktiviteter som supplerer, eller som er en del av, introduksjonsprogrammet. I stor grad er det snakk om aktiviteter som foregår på fritiden og som kommer i tillegg til introduksjonsprogrammet. Slike aktiviteter bidrar til å øke deltakerens norskferdigheter, gjennom at man aktivt må snakke norsk med andre også utenfor klasserommet. Det kan også gi deltakeren et større sosialt nettverk og arbeidstrening gjennom frivillig arbeid.
Frivillighet Norge tilbyr informasjonsmøter hvor de forteller minoritetsbefolkningen i Norge om den rollen frivillige organisasjoner spiller i samfunnet. Dette kan bestilles av bl.a. voksenopplæringssentre.
Aktiviteter gjennom frivillig sektor som en konkret del av introduksjonsprogrammet forekommer i mindre omfang, men dette kan også være en mulighet. Mange kommuner benytter for eksempel frivillige organisasjoner i samfunnskunnskapsopplæringen, med tema frivillighet. Da inviteres organisasjonene inn for å presentere seg selv og frivilligheten.
Et godt samarbeid med frivillige organisasjoner kan skape nye arenaer for eksempel gjennom arbeidspraksis. Det skal da begrunnes i integreringsplanen og individuell plan hvilket arbeids- og utdanningsrettet innhold som er valgt, og hvordan dette vil styrke den enkeltes mulighet for deltakelse i utdanning eller arbeidslivet. Praksisen bør også være i tråd med faglige anbefalinger om praksis.
Frivillighet Norge har laget en undervisningsside om frivillighet og fritid. Materiellet kan brukes i opplæring både i norsk og samfunnsfag for voksne innvandrere.
Hvordan samarbeide med frivillig sektor?
Samarbeid mellom offentlige og frivillige aktører kan føre til både muligheter for læring og utfordringer. Begge parter jobber likevel mot samme mål, det vil si aktiv deltakelse og tilhørighet i samfunnet. For et vellykket samarbeid er det viktig å respektere hverandres roller og forstå de samfunnsutfordringene som skal løses.
Introduksjonsprogrammet er fortsatt kommunens ansvar, men frivilligheten kan være et nyttig supplement.
Forskning og erfaringer viser at det å få til et godt samarbeid tar tid (Espegren m.fl.2019). Derfor er det nødvendig med god forankring i kommunen gjennom planer og samarbeidsavtaler for å lykkes.
Faglige anbefalinger om koordinator, møteplasser og samarbeidsavtaler
Det er særlig tre områder som har vist seg å ha god effekt når det gjelder å utvikle et godt samarbeid mellom kommunene og frivillige organisasjoner:
Ansvarlig koordinator
En koordinator i kommunen er viktig for å sikre godt samarbeid. Det kan være frivillighetskoordinator, mangfoldskoordinator, folkehelsekoordinator eller en annen som jobber opp mot frivillighet i kommunen.
Noen kommuner er også pålagt å ha en Knutepunktfunksjon, gjennom Nasjonal tilskuddsordning for inkludering av barn i lavinntektsfamilier (tidligere ordning mot barnefattigdom). Knutepunktsfunksjonen skal blant annet ha oversikt over og bidra til å koordinere det frivillige og offentliges arbeid i kommunen som er rettet mot målgruppen, slik at tiltakene på området kan dra nytte av hverandre. En mulig løsning kan være at alle kommuner har en lignende kontaktperson for frivilligheten på inkluderingsfeltet enten i voksenopplæringen, flyktningtjenesten eller Nav. Et eksempel på dette er Med Hjerte For Arendal.
Faste møteplasser
Det kan til tider være utfordrende å få oversikt over den lokale frivilligheten, hvilke organisasjoner og aktiviteter som finnes, og hvordan komme i kontakt med disse. Kommunen har en viktig rolle med å legge til rette for faste møteplasser mellom den lokale frivilligheten og kommunen, gjerne ved hjelp av en koordinator.
Dette kan gjøres gjennom årlige informasjonsmøter om tilskudd, dialogmøter, frivillighetsbørs, samarbeid rundt faste større arrangementer, med mer. Husk at medlemmer i frivillige organisasjoner nettopp er frivillige. Det kan være lurt å ha slike møter på kveldstid og i helger.
- "Frivilligbørs" er en møteplass for samarbeid mellom frivillig, privat og offentlig sektor. Dette kan være nyttig for en kommune som ønsker mer samarbeid med frivilligheten, for eksempel innen integrering. Les mer om hva en frivilligbørs er her.
- "Folk møter folk" er en dialogmetode utviklet i Arendal for at nyankomne innvandrere og flyktninger og øvrig befolkning i lokalsamfunnet skal bli kjent med og få kunnskap om hverandre. Folk møter folk skaper felles møteplasser og mer samhandling mellom frivillighet og det offentlige. Les mer om Folk møter folk her.
Samarbeidsavtaler og tydelig rollefordeling
Vi anbefaler kommunene å ha samarbeidsavtaler med frivillige organisasjoner. Slike avtaler bør utarbeides i fellesskap og være tydelige på hvem som har ansvaret for hva. En mulig løsning her kan være å både inngå overordnede samarbeidsavtaler på systemnivå, men også i forbindelse med enkelt tiltak. Husk å avklare hva som kan forventes av støtte og oppfølging fra kommunens side, og konkret hva den frivillige organisasjonen kan bidra med i det enkelte tiltak.
«Knekk samhandlingskoden» er et nettsted utviklet av Frivillighet Norge. Nettstedet inneholder gode anbefalinger til samarbeid mellom kommunen og frivillige organisasjoner, og eksempler på god frivillighetspolitikk
Norsktrening
Norsktrening er lavterskeltilbud i regi av frivillige organisasjoner, der innvandrere kan øve seg på å snakke norsk. Norsktrening er ikke det samme som norskopplæring og skal ikke være en erstatning for det ordinære tilbudet om norskopplæring. For å lære norsk, er det imidlertid viktig å bruke språket så mye som mulig. Derfor er det en fordel at norsktreningstilbudene komme i tillegg til den kommunale norskopplæringen.
Tilbudene er gratis, oftest uten krav til påmelding og varierer i omfang, nivåinndeling, bruk av arbeidsmåter og verktøy. Tilbudene organiseres på ulike måter og det varierer om de frivillige norsktrenerne får systematisk opplæring eller ikke. De siste årene er det også utviklet flere digitale norsktreningstilbud. Slike er aktuelle for målgrupper som ellers ikke har mulighet til å delta i aktiviteter på kveldstid.
Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse har utarbeidet en temaside om norsktrening. På temasiden finner du blant annet
- tips til norsktreneren om organisering, arbeidsmåter og gjennomføring av norsktrening
- ressurser til bruk i norsktreningen
- oversikt over og kontaktinformasjon til de største frivillig organisasjonene som tilbyr norsktrening
Norsktrening i andre frivillige aktiviteter
Det er en fordel at norsktrening er en del av frivillige aktiviteter der nyankomne innvandrere deltar, også når aktiviteten har et annet hovedformål. Frivillige, uavhengig av aktivitet, vil ved hjelp av enkle tips og grep kunne støtte og oppmuntre til mer språklæring i ulike situasjoner. Nettkurset «språk i arbeid» viser hvordan den frivillige med enkle midler kan hjelpe og støtte deltakere til å forbedre norskferdighetene sine.
I tillegg norsktrening finnes det mange tilbud hvor norsktrening kombineres med andre aktiviteter som turer i naturen eller matlaging.

Undervisningsmateriell om frivillighet og fritid
Frivillighet Norge har laget en undervisningsside om frivillighet og fritid. Materiellet kan brukes i opplæring både i norsk og samfunnsfag for voksne innvandrere, og er utviklet i tett samarbeid med voksenopplæringen i Oslo. Utgangspunktet er frivillig arbeid som nøkkel til inkludering i samfunns- og arbeidsliv.