Videregående opplæring
Et av målene med integreringsloven er at flere skal få formell kompetanse innenfor rammen av introduksjonsprogrammet. Videregående opplæring kan være hele eller deler av kvalifiseringsløpet for deltakere i introduksjonsprogrammet.
Videregående opplæring som sluttmål
Det er et politisk mål at flere deltakere i introduksjonsprogram skal få videregående opplæring.
Det ligger føringer i integreringslovens for hva slags sluttmål ulike deltakere skal ha, ut fra deres alder og utdanningsbakgrunn.
- Deltakere som er under 25 år, og som ikke har utdanning på videregående nivå eller høyere fra før, skal som hovedregel ha sluttmål om fullført videregående opplæring.
- Deltakere som er over 25 år, kan ha som sluttmål å fullføre hele eller deler av videregående opplæring hvis de ikke har utdanning på videregående nivå eller høyere fra før.
Deltakere som ikke rekker å fullføre hele den videregående opplæringen innenfor rammene av introduksjonsprogrammet, bør likevel ha deler av den videregående opplæringa som en del av programmet. Dette gjelder særlig hvis det langsiktige målet i integreringskontrakten er fullført videregående opplæring
Deltakere i videregående opplæring kan få to eller tre års introduksjonsprogram med mulighet for ett års forlengelse. Les mer om varigheten av introduksjonsprogrammet for ulike deltakere på IMDis nettsider.
Det er viktig å tidlig opprette et samarbeid med NAV for å lage en plan for livsopphold under opplæringen dersom deltakeren ikke har mulighet til å fullføre videregående opplæring i løpet av introduksjonsprogrammet.
Nye utdanningsveier for voksne
Opplæringsloven legger rammer for opplæringen deltakeren får når videregående opplæring er sluttmål for introduksjonsprogrammet. Nå har det kommet endringer i opplæringsloven, som åpner for flere utdanningsmuligheter for voksne innvandrere og nyankomne. Vi har laget en informasjonsfilm som forklarer de viktigste endringene i opplæringsloven.
Videregående opplæring som voksne
Personer mellom 19 og 24 år kan velge opplæring for voksne (voksenrett) fra det skoleåret som starter det året de fyller 19 år. De kan også velge å benytte seg av retten som elev (ungdomsrett). Valget vil ha konsekvenser for hvilke rettigheter de har under opplæringen. Her omtaler vi rettighetene til deltakere som søker videregående opplæring for voksne.
Retten til videregående opplæring for voksne har ingen tidsbegrensning. Den varer frem til de har oppnådd studie- eller yrkeskompetanse.
Modulstrukturert opplæring
Utdanningsdirektoratet har utarbeidet modulstrukturerte læreplaner i videregående opplæring for voksne (VOV) for tretten lærefag.
Voksne kan få opplæring både i moduler på nivået under videregående (forberedende opplæring for voksne, FOV) og videregående nivå samtidig, - i et kombinasjonsløp. Dette forutsetter et samarbeid mellom den aktuelle kommunen og fylkeskommunen.
Deltakere i introduksjonsprogrammet som får opplæring etter modulstrukturerte læreplaner, skal ha opplæring i utvalgte kompetansemål fra norsk for språklige minoriteter i Norge og samfunnskunnskap. Disse er lagt til en egen læreplan som er felles for alle de modulstrukturerte lærefagene. Dette er en læreplan etter opplæringsloven.
Du kan lese mer om forsøket og innføringen på HK-dir sin nettside om modulstrukturert opplæring for voksne.
Norskopplæring i regi av fylkeskommunen
Deltakere i introduksjonsprogrammet som går fulltid i videregående opplæring, skal få sin norskopplæring i regi av fylkeskommunen og følge læreplanene under opplæringsloven. Det er viktig at videregående opplæring på fulltid blir registrert som et tiltak i Nasjonalt introduksjonsregister.
Fylkeskommunen har en plikt til å tilby forsterket opplæring i norsk til voksne med lave norskferdigheter som deltar i videregående opplæring. Det innebærer at fylkeskommunen skal gi opplæringen etter læreplan i norsk for språklige minoriteter med kort botid. Forsterket opplæring i norsk kan gis på ulike måter, i eller utenfor det ordinære klasserommet.
Inntak til videregående opplæring
De som har fullført grunnskoleopplæring eller tilsvarende opplæring, har rett til videregående opplæring. Personer som har gjennomgått allmenn grunnopplæring i utlandet, må selv dokumentere eller sannsynliggjøre at de oppfyller vilkårene. Fylkeskommunen vurderer om søkeren oppfyller disse vilkårene. Dersom fylkeskommunen er i tvil, kan de henvise søker tilbake til kommunen for realkompetansevurdering.
Tidligere var det et krav om engelskkompetanse ved inntak til videregående opplæring for voksne, men dette kravet er ikke videreført i den nye opplæringsloven. Dette betyr at voksne som har gjennomført minst ni års allmenn opplæring i utlandet, nå anses å ha fullført tilsvarende grunnskoleopplæring og dermed oppfyller vilkårene for inntak til videregående opplæring
Tilrettelagte fag- og yrkesopplæring for voksne med lave norskferdigheter
Tilrettelagt fag- og yrkesopplæring er opplæringstilbud som er laget spesielt for voksne innvandrere som ønsker å få en yrkesutdanning, men som har behov for tilpasset opplæring. Opplæringen kombinerer undervisning i klasserom med praksis på en arbeidsplass. Dette gir god erfaring og gjør det lettere å få jobb etterpå. Deltakerne får også ekstra støtte i norsk, slik at de lærer det fagspråket de trenger i jobben.
Flere fylkeskommuner har opprettet tilrettelagte fag- og yrkesopplæringstilbud for voksne innvandrere med lave norskferdigheter. Mange fylkeskommuner får tilskudd fra IMDi for å etablere og gjennomføre disse tilrettelagte løpene. Les mer om tilskudd til tilrettelagt fag- og yrkesopplæring her: Tilskudd til tilrettelagt fag- og yrkesopplæring for voksne innvandrere | IMDi

Veileder: Kvalifiseringsløp for voksne innvandrere
Gode kvalifiseringsløp skal bidra til at flere innvandrere oppnår stabil tilknytning til arbeidslivet. Denne visuelle veilederen viser på en enkel måte muligheter innenfor kvalifisering av voksne innvandrere. Veilederen er utviklet av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, Utdanningsdirektoratet, og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet
Les mer
- Oversikt over ulike veier til fagbrev som kan være nyttige å vite om i arbeidet med å planlegge kvalifiseringsløp for ulike deltakere.utdanning.no
- Informasjon og søknad om økonomisk støtte under utdanning. Veiledningsmateriell og informasjonsfilmer er tilgjengelig på flere språk.lanekassen.no
- Nettsiden er for deg som underviser i norsk som andrespråkarbeidsrettet-norsk.hkdir.no