Norsk og samfunnskunnskap symbol

Opplæring i norsk og samfunnskunnskap

Opplæring i norsk og samfunnskunnskap skal gi deltakerne de norskferdighetene og kunnskapene om samfunnet de trenger for å delta i opplæring, utdanning, arbeid og samfunnsliv.

Ansvarlig: Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (tidligere Kompetanse Norge)

Sist oppdatert: 4. mars 2024

Nøkkelinformasjon

  • Obligatorisk

  • Deltakere

    Alle

  • Når i programmet

    Gjennomgående i programmet

Et av formålene med integreringsloven er å bidra til at innvandrere får gode norskferdigheter og kunnskaper om norsk samfunnsliv. Opplæring i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere skal ruste deltakerne til å delta i demokratiske prosesser og forberede dem på hverdagsliv, utdanning og arbeidsliv i Norge.

Målet for opplæringen i norsk for voksne innvandrere er at deltakerne skal nå et ferdighetsnivå i norsk som gir tilgang til formell opplæring og varig tilknytning til arbeidslivet. Deltakerne skal kunne bruke det norske språket til livslang læring og i et arbeidsliv som er i stadig endring.

Målet for opplæringen i samfunnskunnskap er at deltakerne skal få nødvendig kunnskap om det nye samfunnet de skal integreres i, slik at de kan være deltakende og kritisk tenkende medborgere. I deltakernes møte med et nytt land skal samfunnskunnskap bidra til å styrke forståelsen av det norske samfunnet, og hvordan de kan påvirke sitt eget liv og framtida si.

Deltakere med rett og/eller plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap, både i og utenfor introduksjonsprogrammet, skal få opplæring etter læreplan i norsk og læreplan i samfunnskunnskap for voksne innvandrere.

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (tidligere Kompetanse Norge) forvalter læreplanene, og har kompetansepakker og faglige ressurser tilknyttet læreplanene.

Norskopplæringen skal bidra til at deltakerne oppnår et ferdighetsnivå i norsk som gir tilgang til formell opplæring og varig tilknytning til arbeidslivet. Det innebærer blant annet å legge vekt på språket som brukes i arbeidslivet, men deltakerne må også tilegne seg norskferdigheter som gjør det mulig for dem å delta på andre relevante arenaer i livet som voksen i Norge.

Det kan for eksempel være aktuelt å ta fagopplæring eller videre utdanning dersom de trenger det for å komme i jobb. Deltakere i introduksjonsprogrammet som går fulltid i videregående opplæring, skal få sin norskopplæring i regi av fylkeskommunen og følge læreplanene under opplæringsloven, jf. integreringsloven § 30. 

I norskopplæringen er det derfor viktig å skape et samspill mellom det som skjer i klasserommet, og det som skjer på arbeidsplassen eller andre arenaer deltakeren er på som en del av introduksjonsprogrammet. Dette kan gjøres på flere måter og kan tilpasses deltakere med ulik bakgrunn og ulike behov. Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (tidligere Kompentanse Norge) har utviklet en nettressurs om arbeidsrettet norskopplæring. Nettressursen er for dem som underviser i norsk som andrespråk og som har deltakere i praksis, og inneholder erfaringer, tips og råd fra lærere ved voksenopplæringssentre som jobber på denne måten.

Kommunene har ansvaret for å gjennomføre prøver i norsk og samfunnskunnskap. Prøvene er obligatoriske for alle som har fått opphold etter 1. september 2013, og som har rett og plikt til opplæring.

For deltakere som fikk innvilget oppholdstillatelse før 1. september 2013, er det fortsatt frivillig å gå opp til norskprøve.

I tillegg til prøve i norsk, må de avlegge en egen prøve i samfunnskunnskap.

  • Les mer om prøvene på hkdir.no
  • Her finner du nettsiden for deltakere som ønsker å ta prøven
  • Les om krav til norskopplæring og prøver for de som søker om permanent oppholdstilltalese på Utlendingsdirektoratets nettsider
  • Les om krav til norskkunnskaper for å få norsk statsborgerskap på Utlendingsdirektoratets nettsider

Innvandrernes oppholdstillatelse, ankomsttidspunkt og alder avgjør om de har rett og/eller plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap.

Les mer om regelverk for norsk og samfunnskunnskap på nettsidene til IMDi.

Les mer om opplæring i norsk og samfunnskunnskap, prøvene, verktøy og temasider på hkdir.no

Fant du det du lette etter?